Zoek
English
  Studiegidsen 2013-2014
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Letteren > Bachelor Communicatie- en Informatiewetenschappen

Algemene informatie over minoren, inclusief de buitenlandminor en het core curriculum 

Als je met de bacheloropleiding in het studiejaar 2010-2011 of eerder bent begonnen, omvat de bacheloropleiding drie minoren met elk een studielast van 20 stp (in totaal 60 stp). Als je vanaf het studiejaar 2011-2012 met de bacheloropleiding bent begonnen, omvat de bacheloropleiding drie minoren met elk een omvang van 15 stp (in totaal 45 stp) en een verplicht core curriculum met een omvang van 15 stp.

Studenten die zijn begonnen vanaf het studiejaar 2011-2012:
De eerste twee minoren volg je in periode 3 en 4 van je tweede jaar. De derde minor volg je in periode 3 en 4 van je derde jaar. Het core curriculum volg je tijdens periode 1, 2 en 3 van het derde jaar. Informatie over de minorenplanning en het core curriculum ontvangen studenten gedurende hun propedeusejaar.

Studenten die zijn begonnen in het studiejaar 2010-2011 of eerder:
De eerste minor volg je in periode 3 en 4 van je tweede jaar, de tweede minor volg je in periode 1 en 2 van je derde jaar en je derde minor in periode 3 en 4 van het derde jaar. Indien je nog minoren moet afronden van 20ec, is het raadzaam om voor het begin van het studiejaar contact op te nemen met de studieadviseur.

Alle Letterenopleidingen hebben zoveel mogelijk geprobeerd om de studiepunten van elke minor en het core curriculum zo evenwichtig mogelijk over het semester te verdelen. Omdat al deze programma's op deze wijze zijn opgezet, komt de studeerbaarheid niet in het gedrang. Bovendien geeft deze programmering je de mogelijkheid om je gedurende een relatief beperkte periode intensief met een bepaald onderwerp bezig te houden. Je volgt meestal niet meer dan twee of drie andere cursussen naast je minor of het core curriculum.

Je moet de volledige minorruimte en, voor zover van toepassing, het core curriculum ingevuld hebben voordat je je bachelorexamen aanvraagt. Bij de keuze van je minoren moet je onder meer rekening houden met het volgende:

  • De Faculteit der Letteren brengt elk studiejaar een minorgids uit. Voor minoren die je kiest uit deze minorgids hoef je geen goedkeuring van de examencommissie CIW aan te vragen. In de minorgids vind je het minoraanbod van zowel de opleiding CIW als dat van de overige Letterenopleidingen.
  • Je kunt maximaal één minor zelf samenstellen uit het cursusaanbod (inclusief het eventuele minoraanbod) van de Faculteit der Letteren en andere faculteiten of universiteiten. Dit is een zogenaamde 'vrije minor'. Voor het invullen van een vrije minor in de minorruimte moet je toestemming hebben van de examencommissie CIW. Deze toestemming moet je aanvragen voordat je een vrije minor wilt volgen (zie Goedkeuring door de examencommissie van de invulling van de vrije minor).
  • Cursussen die je in het kader van uitwisselingsprogramma's zoals het Erasmus-programma aan een buitenlandse universiteit hebt gevolgd en die van tevoren zijn goedgekeurd door de CIW-buitenlandcoördinator, kun je binnen de minorruimte als buitenlandminor invullen voor zover de studielast minimaal 20 stp is (als je in 2010-2011 of eerder met de opleiding bent begonnen) of 15 stp (als je vanaf 2011-2012 met de opleiding bent begonnen). Voor meer informatie hierover, zie Goedkeuring van de invulling van een buitenlandminor.

Voor meer informatie over de algemene voorwaarden die gelden met betrekking tot de minoren, zie de minorgids van de Faculteit der Letteren.

Goedkeuring door de examencommissie van de invulling van de vrije minor
Je mag binnen de minorruimte één vrije minor invullen. Voor invulling van een vrije minor heb je de goedkeuring van de examencommissie CIW nodig. Een vrije minor moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • de vrije minor heeft een omvang van minimaal 20 stp of 15 stp (al naar gelang het studiejaar waarin je met de opleiding bent begonnen);
  • de vakken waaruit de vrije minor bestaat, vertonen onderlinge inhoudelijke samenhang;
  • de vakken waaruit de vrije minor bestaat, doubleren inhoudelijk niet met cursussen uit het CIW-programma of de overige minoren die je volgt;
  • maximaal 5 studiepunten (aanvang propedeuse vanaf 2011-2012) of 10 studiepunten (aanvang propedeuse 2010-2011 of eerder) van de vrije minor betreft cursussen van niveau 1 (of propedeuseniveau), de rest van de vrije minor bestaat uit cursussen van een hoger niveau.

Vraag de examencommissie om goedkeuring van de vrije minor uiterlijk twee maanden voordat je het eerste tentamen aflegt van een van de vrijeminorcursussen. Dien je verzoek in middels het formulier Verzoek tot Toestemming Invulling Vrije Minor CIW (te downloaden van de afdelingswebsite > Organisatie > Examencommissie > Formulieren). Vermeld in je verzoek alle cursussen die je in de vrije minor wilt volgen. Beschrijf ook kort voor elke cursus op welke manier deze samenhangt met de overige vakken binnen je vrije minor. Ook als je een verzoek indient om wijziging van je vrije minor, moet je alle cursussen vermelden die je in de vrije minor wilt invullen. Voor meer informatie over de vrije minor, zie de minorgids van de Faculteit der Letteren.

Goedkeuring van de invulling van een buitenlandminor en conversie van de behaalde resultaten
Goedkeuring voor het volgen van cursussen in het buitenland vraag je aan via de CIW-buitenlandcoördinator. Na je verblijf in het buitenland moet je de behaalde resultaten nog in hetzelfde studiejaar (vóór 1 september) via de CIW-buitenlandcoördinator laten converteren. Voor de lijst met namen van de CIW-buitenlandcoördinatoren en meer informatie over goedkeuring en conversie, zie hoofdstuk 8.4.

Invulling van de buitenlandminor in de minorruimte
Als je in het kader van je studie cursussen aan een buitenlandse universiteit gaat volgen, kun je deze cursussen invullen als zogenaamde 'buitenlandminor' in de minorruimte voor zover de totale studielast van de behaalde cursussen minimaal 15 stp of 20 stp is (al naar gelang het studiejaar waarin je met de opleiding bent begonnen). Je mag in de minorruimte meer dan één buitenlandminor invullen. Als de totale studielast van de behaalde buitenlandcursussen tweemaal zoveel is als de minimum studielast van een buitenlandminor, heb je twee buitenlandminoren behaald. Als de totale studielast driemaal zoveel is, heb je drie buitenlandminoren behaald.
 
Voorwaarden waaraan een buitenlandminor moet voldoen
Een buitenlandminor moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • je mag alleen cursussen aan een buitenlandse universiteit volgen als deze zijn goedgekeurd door de CIW-buitenlandcoördinator. Vraag deze goedkeuring van tevoren aan middels een learning agreement (zie ook hoofdstuk 8 Algemene informatie, paragraaf Studeren in het buitenland);
  • een buitenlandminor heeft een omvang van minimaal 20 stp of 15 stp (al naar gelang het studiejaar waarin je met de opleiding bent begonnen); als de totale studielast van de behaalde buitenlandcursussen minimaal 40 stp (respectievelijk 30 stp) is, heb je twee buitenlandminoren behaald; als de totale studielast minimaal 60 stp (respectievelijk 45 stp) is, heb je drie buitenlandminoren behaald;
  • de vakken waaruit de buitenlandminor bestaat, zijn van voldoende niveau en vertonen inhoudelijk voldoende onderlinge samenhang;
  • de vakken waaruit de buitenlandminor bestaat, doubleren inhoudelijk niet met cursussen uit het CIW-programma of de overige minoren die je volgt.

Als je meer cursussen in het buitenland hebt behaald dan nodig zijn om één buitenlandminor in te vullen maar te weinig om twee buitenlandminoren in te vullen, kun je de 'extra' cursus(sen) in een vrije minor invullen. Voor de invulling van een vrije minor moet je toestemming vragen aan de examencommissie. Let op dat je een cursus niet voor een gedeelte in een buitenlandminor kunt invullen en voor een ander gedeelte in een vrije minor. Als je in het buitenland bijvoorbeeld vijf cursussen met ieder een studielast van 6 stp hebt behaald (in totaal 30 stp), kun je daarvan vier cursussen in één buitenlandminor invullen (24 stp) en één cursus (6 stp) in een vrije minor. Je moet deze vrije minor dan met andere cursussen tot minimaal 20 stp aanvullen. Als je met de bacheloropleiding CIW vanaf 2011-2012 bent begonnen, heb je overigens met 30 stp twee buitenlandminoren behaald (aangezien in dat geval één minor een studielast heeft van minimaal 15 stp).